torek, 26. avgust 2014

Bistvo

Torek 21. navadnega tedna

Jezus nas v teh dneh opominja, naj se ne izgubimo v drobnih in nepomembnih stvareh, zaradi katerih tako pogosto zgrešimo bistvo. Bistvo vsega. Že v včerajšnjem berilu nas po apostolu Pavlu spodbuja, naj bomo pozorni bolj na dobre stvari kakor na negativne. Pavel za Tesaloničane in za nas prosi milosti, da bi Gospod s svojo močjo v nas spopolnil vsako dobro voljo in vsako delo po veri. Nekaj, kar zmore Milost.

Danes le nadaljuje z opominjanjem, kako naj se ne pustimo ujeti v zanke človeškega ugibanja in potrebe po nadzorovanju, temveč poženemo korenine globlje.Vase in v Boga, da se ne bomo pustili takoj zbegati in ostrašiti. Edino tam, zakoreninjeni v bistvo, bomo zmogli stati trdno in ostati zvesti milosti.

Molitev, ki jo ob tem izreka Pavel, si je vredno ponoviti, tudi večkrat: "Sam Gospod naš Jezus Kristus pa in Bog, naš Oče, ki nas je vzljubil in nam milostno podelil večno tolažbo in dobro upanje, naj spodbudi vaša srca ter utrdi v vsakem dobrem delu in vsaki dobri besedi."

Naš center je v tem, da gledamo "nad", da gledamo dobre stvari, da prosimo za vse to dobro. Za dobre besede in dobra dejanja. Toliko bolj, ker nas vse okrog in v nas usmerja v koncentriranje na drobne stvari, ki nas najedajo in nam črpajo moči.
Pogosto se to zgodi tudi v intimnih odnosih, ko skušamo rešiti vsako stvar in razčistiti vse krivice, pozabimo pa na temejno ljubezen, ki jo do drugega čutimo. Pozabimo na to, da smo si v končni fazi dar. Tudi punca in fant, tudi mož in žena in to tudi takrat, ko bi si izrekla najbolj strupene besede. Dobro se je takrat ustaviti in spomniti, da si včasih prav z iskanjem krivca v naših odnosih ustvarjamo pekel. Sami ne vstopimo v nebeško kraljestvo lepih odnosov, tistim, ki bi vstopili, ne pustimo. 

Res, večkrat smo pikolovski na drobnem, spregledamo pa tisto več. Da je tempelj več kot tempeljski dar, da je oltar več kot dar na oltarju, da je odločitev za odnos več kot napake, ki jih drugi stori. Precejamo komarja, požiramo velbloda. Kolikokrat si grenimo življenje prav z ujetostjo na teh drobnih napačnih stvareh drugega, ki jih pogosto pospremijo še strupene besede, ki bolijo.

Vedno večkrat spoznavam, da čist človek vidi čisto. In človek, ki sprejema odgovornost zase, ne krivi drugega. In vedno jasneje odkrivam, da zmore biti apostol miru samo tisti, ki zna čistiti znotraj, da je lahko čist tudi navzven. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar