petek, 17. april 2015

"Treba vam je, da se rodite znova!"

Sreda 2. velikonočnega tedna

Vstal je pa veliki duhovnik in vsi, ki so bili z njim – bila je to ločina saducejev – in so bili polni zavisti;  prijeli so apostole ter jih vrgli v mestno ječo. Gospodov angel je pa ponoči odprl vrata ječe, jih peljal ven in rekel: »Pojdite, stopíte v tempelj in ljudstvu govoríte vse besede tega življenja!« In ko so to slišali, so ob jutranjem svitu stopili v tempelj in učili. 

V tem času po velikonočni osmini, ko smo se vsak dan znova spominjali te velike zmage za vse nas, se ta teden družimo z apostoli in prvimi koraki Cerkve. Apostolska dela tako živo in nazorno opisujejo dogajanje po binkoštih, pred nas postavlja čisto novega Petra, nove učence, močne in pogumne v veri, besedi in dejanjih!

V evangeliju pa spremljamo skrivnosten nočni pogovor med Jezusom in Nikodemom o tem, kako se je potrebno roditi znova. "Treba vam je, da se rodite znova!"
Tudi nam! Velikonočni čas je čas novega rojstva, čas, ko lahko zares nekaj spremenimo, tvegamo in naredimo nov korak v svojem mišljenju, govorjenju in dejanjih!

V sredo smo brali, kako se apostolom sredi noči, ponovno sredi noči, odprejo vrata ječe. Peljani so ven in povabljeni, da govorijo vse besede življenja. In so storili.
Vsakdo od nas se lahko poistoveti s sedenjem v temačni ječi, z vzdušjem zaprtosti in vklenjenosti v krivične spone tistih, ki ne dojamejo. Vsakdo od nas ve, kaj pomeni sedeti v ječi situacije, drugič v notranji ječi srca. To so stanja, ko smo vklenjeni v stare vzorce, stare načine, v star način življenja odnosov ...
A tudi nam anglel odpira ječo. Sredi noči, torej takrat, ko so razmere najtežje, najbolj boleče in vabi, da stopimo v to novo realnost vstalega življenja, v novo realnost odrešenih ljudi.

In zopet je na nas ali bomo to storili ali bomo ostali v temi lastne ječe. Ni nam potrebno več ždeti v temi, nas je pa tako močno strah te svetlobe, dneva, nečesa novega, strah nas je veselja. Strah nas je zadihati dejstvo, da smo odrešeni in da je v temelju vse ok.
In se obsodimo. Sami.
"Obsodba pa je v tem, da je na svet prišla luč, pa so ljudje bolj vzljubili temo ko luč ..."

Angel torej prihaja in odpira ... apostoli so sprejeli naročilo in zarana stopili v tempelj ter učili Besedo življenja. Upali so si delati nove korake, navkljub grožnjam, navkljub uporu nad to novostjo, navkljub neugodnim razmeram.

Vstajenjska sila je bila premočna, da bi se ji lahko upirali.
Naj bo tako tudi v naših srcih!


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar