sreda, 8. maj 2019

Znamenje sina

Torek 3. velikonočnega tedna

Ni vam dal kruha iz nebes Mojzes, ampak moj Oče vam daje pravi kruh iz nebes. 
Ta kruh, od katerega ni noben lačen in nihče, ki veruje, žejen, je Kristus sam. On, ki ostaja z nami vse dni, do konca sveta (Mt 28,20).

Kdorkoli torej veruje in pride k Njemu, postaja On sam in s tem neizbežno znamenje za ta svet. Tisto znamenje, po katerem so spraševali ljudje potem, ko so v lakoti po kruhu, ki mine, panično iskali Jezusa in njegove učence.

"Katero znamenje boš dal, da bomo uvideli in ti verovali? Kaj boš naredil?"

To znamenje je bil za tisto ljudstvo, starešine in pismouke, Štefan. On, ki je prišel h Kruhu življenj in veroval ter s tem postal človek evangelija, človek, oblečen v svobodo Kristusa, človek, ki pričuje, ker živi odnos in ne pričuje o sebi.

Danes beremo le stopnjevanje jeze in togote, ki so jo ob Štefanovi sinovski svobodi občutili pismouki in starešine ter zmedeno ljudstvo, ki se je pustilo voditi zmedenim voditeljem.
Togotili so se v svojih srcih in z zobmi škripali zoper njega. 

Stari človek bo vedno delal hrup, grozil bo in napadal, škripal z zobmi in se togotil, ker stvari ne gredo tako, kakor si jih je zamislil. Tako zelo ga je namreč strah zase in za svoj položaj, da je pripravljen ubijati. Štefan pa, poln Svetega Duha, upre svoj pogled v nebo in vidi odprta nebesa. Vidi to, kar je prej sprejel v svoje srce - Kruh življenja.

Edino s pogledom, usmerjenim v pravo smer, bomo tudi sami bili tam, kjer je potrebno, rekli, kar je potrebno in kakor je potrebno, molčali, kjer bo molk potreben in odpuščali, kjer bo potrebno odpuščanje.

Tisti od ljudi, ki so prisostvovali Štefanovemu umoru in Jezusovemu križanju, so lahko videli podobnost. Oba sta umirala kot sinova.

"Oče, v tvoje roke izročam svojega duha" (Lk 23, 46).
"Gospod Jezus, sprejmi mojega duha!" (Apd 7,59).

"Gospod, ne prištevaj jim tega greha!" (Apd 7, 60).
"Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo" (Lk 23,34).

Kdor živi kot sin, umira kot sin. Sin pa, ki je v Sinu, je najmočnejša priča in znamenje za ta svet! Ker se ne pusti okužiti zlu, temveč ostaja Očetov sin. Sredi zla, do konca.



Ni komentarjev:

Objavite komentar