ponedeljek, 14. april 2014

Moč sedanjiga trenutka

Iz 42, 1-7
Jn 12, 1-11

Jezus je vedel, d se bliža čas, ko bo izročen ljudem v roke in bo silno trpel. Predstavljam si, kako je moralo biti njegovo srce vznemirjeno ob najmanjši misli na to, kaj ga čaka čez nekaj dni ... kar pa najbolj nagovarja, je prav to, da je zmogel v tem času živeti sedanji trenutek. Ni se prepuščal teži jutrišnjega dne, temveč je ostajal v "danes". In v tem "danes" je delal to, kar je bilo potrebno - ljubil in pustil, da mu je bila ljubezen tudi izkazana.

To je skrivnost in milost vseh svetnikov, vseh velikih mož in žena in nenazadnje je to skrivnost vsakega, ki je kadarkoli močno trpel. Trpljenje je tisto, ki dobesedno ne pusti, da bi gledaliv prihodnost, v dneve, ki prihajajo, ker to vzame pogum. Skrivnost je v moči zaupanja in vztrajanja v sedanjem trenutku, v katerem naredimo to, kar je potrebno.

Zato je Gospodov služabnik tisti, ki nima potrebe po vpitju,  niti ne dela hrupa in ne daje slišati svojeg glasu po ulicah, nalomljenega trsta ne zlomi in tlečega stenja ne pogasi, ker ve, da je moč drugje. Gospodov služabnik vso svojo pozornost usmerja v "tukaj in zdaj", v to, kar lahko podari in prejme ta trenutek.

Morda je prav zaupanje v Gospoda tisti notranji mir, ki daje milost "za sproti". Daje ravno tisto milost, ki je potrebna za naslendnji droben korak.  Zaupanje v to, da nas Gospod drži za roko, da nas čuva, je tista luč, ki odpira oči, ki jetnike pelje iz vseh notranjih zaporov in temačnih ječ.
Samo zaupanje daje moč, da ostajamo v sedanjem trenutku in ne poskušamo obvladovati jutrišnjega dne.

Tudi Jezus je v zadnjih dneh svojega zemeljskega življenja, ko je z vsem bitjem že čutil srhljivost prihajajočega trpljenja, ostajal v sedanjem trenutku.
Odšel na obisk k svojim dragim prijateljem in z njimi obedoval. Pokazal je na moč sedanjega trenutka, moč druženja s prijatelji, moč skupnih obedov ...To so stvari, ki so resnično vredne maziljenja z najdragocenejšim oljem iz pristne narde. To so stvari, ki jih je s svojo prisotnostjo posvetil Gospod sam. Stvari, ki jih zaradi svoje "tihosti" in "običajnosti" niti ne opazimo.

A ravno v tihih, običajnih, nehrupnih stvareh, je na delu Godpod.






Ni komentarjev:

Objavite komentar