torek, 8. april 2014

Popikani

4 Mz 21,4-9
Jn 8,21-30

Ljudstvo obupuje. Pot po puščavi je postala dolga in naporna, težave se pojavljajo iz dneva v dan in ljudstvo prične godrnjati. Res so težave dnevne in vsakič nove, a zdi se, da rešitve, ki jim jo Bog prav tako pošilja dnevno in vsakič znova, pa kakor da ne vidijo.

Težko je zaupati v Previdnost, težko je verjeti, da bo poskrbljeno za vsak dan posebej. A najhuje je, da stiska in nezaupanje med ljudmi rodita napetost, rodita obsojanje, rodita konflikte. In začnejo se besede, ki ranijo. Naši jeziki so pogosto te strupene kače, ki začnejo pikati.

Beseda lahko globoko prizadane in rani, zaseje strup in prinese smrt. Mojzes ljudstvu pripravi rešitev - bronasto kačo na drogu. Kdorkoli je pičen in pogleda vanjo, je tudi ozdravljen. Kaj pa je naš drog danes? Kam lahko mi pogledamo, ko nas besede drugega ranijo? Kam se lahko mi obrnemo po zdravilo?

Tudi Jezusa so farizeji nenehno pikali in špikali, napadali in preizkušali, odločeni, da ga umorijo. In Jezus nam sam pokaže kaj takrat.
»Ko boste Sina človekovega povišali, takrat boste spoznali, da sem jaz in da sam od sebe nič ne delam, ampak govorim tako, kakor me je učil Oče. In tisti, ki me je poslal, je z menoj; ni me pustil samega, kajti jaz delam vedno to, kar je njemu všeč.«

Jezus je nenehno eno z Očetom, nič ne dela sam od sebe, nič ločeno od Njega, ki ga je poslal in nič na lastno pest. Nenehno ostaja v zavedanju lastnega izvora in poslanstva in noben strup, ki napade njegovo osebnost, ga ne more usmrtiti. Ker ve, da je vse njegovo življenje v Očetu in Oče je vse življenje dal Sinu, da bi tudi mi, ko smo pičeni in se zazremo v obličje Sina, bili končno spoznani kot ljubljeni, kot posinovljeni otroci, kot odrešeni.

Tako ob Njem, ki nam edini govori resnico o našem dostojanstvo in identiteti, vsak strup poniževanja, nasprotovanja, konfliktov in laži ne more več imeti smrtonosne moči.
Želo smrti je uničeno in milost je močnejša od vsakega še tako močnega strupa, saj nam je dano Zdravilo, ki ima neminljivo vrednost in neuničljiv učinek!



Ni komentarjev:

Objavite komentar