sobota, 6. februar 2016

Krstnik in Herodiada

Petek 4. tedna med letom

Čudna kombinacija. Oba človeka z jasno vizijo in jasnimi odločitvami. Oba vztrajna in trdna v tem, kar rečeta in vendar tako zelo drugačna.

Janez, Božji mož, prodoren s svojo besedo, ki v srcu sproži gibanje, premislek in zahteva odločitev.
Herodiada, žena, ki je izgubila svoje bistvo in postala manipulatorka. Odločna in zahtevna, brezkompromisna v svoji besedi, ki pa za razliko od Janezove ni bila beseda resnice, ampak beseda preračunljivosti, zla, zavisti, celo sovraštva.

Janez, ki je našel svoje očetovstvo in Herodiada, ki je izgubila svoje materinstvo.

Vmes je Herod, ta moški, ki ne ve, kaj je biti moški. Človek, ki je ukrivljen in brez hrbtenice, človek, ki se ne zna odločiti in pusti, da vladajo drugi. Je tudi človek, ki ve, da je grešil, a se za razliko od kralja Davida, katerega greh ni bil manjši od Herodovega, ni pokesal. Ni sprejel besede resnice, četudi jo je imel pred seboj. To besedo resnice je dal obglaviti. Zato se je ob Jezusu ta vest znova in znova prebujala. Zanj Jezus ni bil drugega, kot obujeni Janez.
Herod je torej človek, ki ni nikoli zares živel. Ostajal je lutka v rokah drugih in s tem zasajal ogromno zla. Kako pomembno je torej, da človek sprejme mesto, ki mu je odkazano in ga zasede z vso odgovornostjo, svobodo in odločnostjo.

In tam vmes je še Saloma, hči, ki v resnici nima matere, ampak je od nje zlorabljena. V svoji nedolžnosti skuša, kakor vsak otrok, ugoditi tej materi s prošnjo in ugoditi temu očetu s plesom. Zlorabljena od obeh. In od matere uporabljena kot orožje proti možu. Ko se na žalost to dogaja tudi v slovenskih družinah, mati izgubi svoje materinstvo in veselje, oče izgubi svoje očetovstvo in ponos, otrok pa trpi.

Nujno je torej, da se odločimo ali bomo mrzli ali vroči. Mlačni ljudje so vodeni od mrzlih. Odločiti se torej moramo, ali bomo služili besedi resnice ali besedi zla in manipulacije. Obe besedi sta pred nami, vedno, vsak dan, ob vsaki priložnosti. Tisti, ki se ne odloči, se zanj odločijo drugi.





Ni komentarjev:

Objavite komentar