torek, 26. februar 2019

Najmanjši in največji

Torek 7. navadnega tedna

Sin, če misliš služiti Gospodu, pripravi svojo dušo na preskušnjo! Vodi svoje srce in bodi pogumen in se ne prenagli ob času nadloge! Drži se Boga in ne odpadaj od njega, da boš velik ob svojem koncu!

Kakšna modrost je skrita v teh besedah! Kajti preskušnje pridejo, toliko večje, kolikor močneje se človek odloči za življenje. In vendar smo povabljeni, da sredi preskušnje, sredi padca, sredi obdobja, ko se močno oglasi staro, naše omejitve in celo greh, ostanemo odprti h Gospodu. Ne pobegnemo kakor Adam za grm, ampak s ponižnim in potrebnim srcem ostajamo pred Njim, ki ve vse.

Naše zaznamovano srce bi po padcu instinktivno pobegnilo v staro in se skrilo za krivdo in nemoč. Beseda pa nas kliče k nasprotni drži. Kliče nas, da vodimo srce in ga ohranjamo v navzočnosti Najvišjega, ki je prišel, da nas reši in okrepi.

Taka preskušnja se zgodi učencem, ki potujejo skozi Galilejo. V njih se prebudi stari človek, ki začenja vedno iz sebe (in ne Odnosa) in zato sebe preverja, tekmuje in se zase boji. Med potjo se namreč pogovarjajo o tem, kdo med njimi je največji. Klasično vprašanje ogroženega človeka, lahko bi rekli tudi ogroženega otroka v nas samih.

Zato Jezus ponovno povabi v Odnos: "Kdorkoli sprejme katerega izmed takih otrok v mojem imenu, mene sprejme, in kdor mene sprejme, ne sprejme mene, marveč tistega, ki me je poslal."

Sprejeti svoje lastne otroke in otroke drugih, ki se oglasijo v svoji ogroženosti in iščejo pozornost, je Božje delo. Ko otroka sprejmemo v naročje in ta ve, da je v odnosu, se pomiri in ve, da je ljubljen. Ne potrebuje več tekme in ne primerjanja, preprosto tam je in se igra.

Ko se torej v nas oglasi narava, ki potrebuje in zahteva zase, ko se oglasijo preskušnje, smo povabljeni, da ostanemo odprti in se obrnemo k Njemu, ki edini daje trajen in varen odnos zaveze, ki ne mine.
Tam se bo naše srce  umirilo in namesto vprašanja: "Kdo izmed nas je največji?" postopno zaznalo hrepenenje po tem, da bi bili vsem služabniki in najmanjši. Kajti tam, v Naročju, smo vsi veliki in vsi varni!


Ni komentarjev:

Objavite komentar