nedelja, 19. januar 2014

Sobota

1 Sam 9,1-4.17-19;10,1a
Mt 2,13-17


Izgubljeno iskanje ...

Kolikokrat se mlad človek počuti prav kakor mladi Savel, ki še ni točno vedel, kaj naj v življenju počne. Kaj je res njegovo poslanstvo. In je samo sledil dinamiki svoje družine ter ubogal. 
Ko so se izgubile oslice Savlovega očeta Kisa, je rekel Kis svojemu sinu Savlu: »Vzemi s seboj enega izmed hlapcev ter vstani in pojdi iskat oslice!«
In Savel je šel. Kakor mnogo mladih, ki poskuša izpolnit pričakovanja svojih staršev. Glede šole, glede poklica, glede izbire dekleta/fanta, glede kraja svojega bivanja ter glede "prizidkov".

Sveto pismo pravi, kako je prehodil ogromno pokrajin, od Efraimskega pogorja, Salisa, pokrajine Šalim pa do Benjaminove pokrajine. Pas nič ...oslic ni bilo nikjer.

Podobno, ko iščemo in iščemo, upoštevajoč vsa tiha pričakovanja staršev in sorodnikov za naše življenje. Včasih pa je to iskanje mladih tudi brez vseh teh napotkov iskreno in utrujajoče. Ker odgovora ni. Ker ni črede v nobeni od iskanih dolin. In tedaj Savel začne iskati preroka. Začne iskati Božji glas.

Ne vemo, kako zelo je temu mlademu Savlu bil podoben cestninar Matej. Vsaj glede iskanja. Kako zelo se je v sebi počutil izgubljenega in poraženega, brez prave smeri, da je njegov notranji teren postal končno dovzeten za Glas, ki edini lahko pokaže smer in "pravo dolino".

»Hôdi za menoj!« In vstal je ter šel za njim. Zanimivo. Brez ugovarjanja. Srečanje, ki spremeni življenje. <in pokaže smer. Kakor Samuel Savlu, tako Jezus Mateju. In nam. Ko smo pripravljeni slišati. Ko smo se dovoljkrat izgubili in iskali v prazno. Ko smo naredili nešteto km po svoji zamisli, a ostali prazni. Takrat je naš teren končno pripravljen, da sprejme Besedo. In sledi...
Kam?

Na gostijo. Jezus stalno je' s svojimi učenci. Nenehno so ob mizi, ki je kraj srečevanj, pogovorov, ozdravljenj, ki pa jih lahko doživijo le tisti, ki so se že spoznali kot "izgubljeni, cestninarji, grešniki ..."
Kot tisti, ki vendarle potrebujejo smerokaz.

Vprašanje je, kateri del bo zmagal v meni? Cestninar, ki prisede, ker ima željo slišati ali farizej, ki je popoln in ima preveč dela z ocenjevanjem drugih ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar