ponedeljek, 4. marec 2019

Eno ti manjka

Ponedeljek 8. tedna med letom

Le kdor živi in je zdrav, more hvaliti Gospoda.

S takimi in podobnimi besedami nas Sirahova knjiga še naprej vodi v modrost tega, da človek odkrije edino in resnično bogastvo, ki je živ in pristen odnos z Gospodom. Še več, je resnično deleženje Njegovega življenja. Edino v Njem smo živi in zdravi, četudi telesno bolni, kruljavi ali šibki. Edino v Njem hvalimo Gospoda, ker je v Njem življenje in ne v naših sposobnostih in talentih.

Zato ...spreobrni se h Gospodu in pusti grehe, milo prosi red njim in nehaj ga žaliti.

S čim? Na to nam odgovarja evangelist Marko s pripovedjo o bogatašu, ki je vse bogastvo zidal na sebi, na svojih sposobnostih in prišel k Jezusu po še zadnjo trofejo. Jezus mu spregovori v jeziku, ki ga človek brez imena edino pozna; v jeziku postave in zapovedi, kjer izpusti prve tri, saj se nanašajo na odnos. Odnosa pa ta človek ni imel, razen s svojimi talenti in sposobnostmi.

Zato: "Eno ti manjka." Kaj? Odnos z menoj. Jezus mu zato podari točno ta odnos s tem, da ga pogleda, vzljubi in povabi, naj tudi sam stopi v to drugačno, novo in neprecenljivo bogastvo, ki edino osrečuje.

Kristus ve, da smo živi in rodovitni samo v Njem, zato nas vabi in spodbuja, da bi prodali in zapustili vse svoje ideje in napore, ki slonijo zgolj na individualnem človeku ter se od tega končno obrnili in vstopili v milost krsta, v milost Odnosa, kjer drug vodi, drug daje rodovitnost. Nam ostaja le skrb za svobodo in odprto srce, da bo lahko sprejelo Besedo, navdih in nanj odgovorilo z vsem kar smo, z vsem bogastvom talentov in darov, ki pa bodo tokrat resnično v službi Kristusa, občestva in ne več v službi dokazovanja samega sebe.

Vrni se torej k Najvišjemu, odvrni se od krivice in zelo sovraži gnusobo!



Ni komentarjev:

Objavite komentar