ponedeljek, 20. april 2020

Novo rojstvo

Ponedeljek 2.velikonočnega tedna

Ne čudi se, da sem ti rekel: Treba vam je, da se rodite znova. Veter veje, kjer hoče, in njegov glas slišiš, pa ne veš, od kod prihaja in kam gre: tako je z vsakim, ki je rojen iz Duha.

Potrebno je novo rojstvo, nov začetek, nov način razmišljanja. Kolikokrat stvari, ki jih živimo, odnos, v katerega vstopamo, začnemo kot Nikodem: "Rabi, mi vemo (...)" Tako slepi smo, ko začenjamo z lastnim prepričanjem. To je rojeno iz mesa. Nam pa je bil dan Duh, temeljni dar, ki ga Jezus izroči svoji Cerkvi in brez katerega Cerkve sploh ni. Rodil nas je od zgoraj, kar pomeni, da se v novem življenju lahko začenja le z milostjo. Milost pa je skrivnost, pred katero je potrebno umolkniti, za hip zaustaviti korak, ne takoj vsega vedeti ... To je rojstvo od zgoraj, iz Duha.

Potrebno nam je, da začnemo živeti kot tisti, ki so nerazdružljivo povezani z Duhom. Ne katerimkoli, ampak Svetim Duhom. Ko v apostolskih delih beremo skoraj adrenalinsko pripoved prve Cerkve, vidimo prav to, ljudi, ki ne začenjajo zazrti vase, ampak računajo na Duha. Tako zelo, da je prvi, na katerega se obrnejo, ko skoraj v smrtni nevarnosti ne vedo kako naprej.

Danes beremo odlomek, ki sledi dogajanju pred velikim zborom, ko Petru in Janezu zagrozijo, da ne smeta več oznanjati Jezusovega imena. Po takratnem zakonu je to pomenilo, da ju ob naslednji priložnosti, zaprejo.

Cerkev pa, to domače občestvo, v katerega sta se s tako zaupljivostjo Peter in Janez vrnila, prične nemudoma moliti. Bili so tako domači, da sta jim lahko takoj povedala vse, kar sta doživela. Kako lepo je, ko prideš domov, v sobo, na hodnik ali preprosto pokličeš nekoga, ob katerem veš, da lahko poveš vse, kar se je zgodilo.

In ko to občestvo ni vedelo kako naprej, ne pričnejo s strateškimi plani, ne pričnejo z analizo stanja in novimi pastoralnimi načrti, ampak se obrnejo na Gospoda. In molijo. Goreče molijo.

"Zdaj, Gospod, glej njihove grožnje in daj svojim služabnikom, da bodo z vso srčnostjo oznanjali tvojo besedo. Zato iztegni roko in naj se godijo znamenja in čudeži v imenu tvojega služabnika Jezusa."
Ko so odmolili, se je potresel kraj, kjer so bili zbrani, in napolnjeni so bili vsi s Svetim Duhom in so srčno oznanjali Božjo besedo.

To pomeni rojstvo od zgoraj - začeti z Drugim. In ta Drugi je Gospod, ki je za nas dal svoje življenje. Nemogoče je torej, da bi svoje pustil same, brez luči in brez tolažbe. Takoj, ko se srce vsaj malo odpre, pride in pokaže. On sam nam je obljubil Duha, ki je Tolažnik, Zagovornik, Paraclitos.

Naslednjič, preden si razbijemo glavo z razmišljanjem in preračunavanjem o najboljši možnosti, se obrnimo raje na Tistega, ki je za to, da nam pomaga in svetuje dal samega sebe in je tukaj za nas. On je na naši strani, je v nas in si želi, da bi našli pravo pot.

Ni komentarjev:

Objavite komentar