sreda, 10. junij 2015

Z okusom

Torek 10. tedna md letom

Kako lepo je brati pismo Korinčanom, v katerem Pavel ponovno očara z novim imenom Boga. Naš Bog je Bog "da-jev", Bog obljube in v njem ni "da" in "ne" hkrati.

Nihče od nas ne mara nejasnosti, sporočil med vrsticami, dvojnih sporočil. Vsi si želimo iskrenosti, gotovosti in tako težko jo dosežemo. Ker je potrebna naša odločenost. "Ja" ali "ne. Mi ostajamo na pol, ker se nam v nekem trenutku zdi to lažje. A na dolgi rok to prinese meglo. Najprej v srce, potem v odnose. In ta megla se širi. Potrebna je jasnost burje, ki meglo razpiha in prinese gotovost.

Naš Bog je torej Bog jasnine, Bog burje :)

Kajti božji Sin Jezus Kristus, ki smo ga med vami oznanili jaz in Silvan in Timotej, ni postal »dà« in »ne«, marveč v njem je »da«. 

V Njem je torej večni "ja". In ta "ja" se nanaša na nas osebno. Nad nami Bog izreka ta "ja". Vedno. Pri Njem smo sprejeti. 
Za nas, ki si v odnosih tolikokrat izrečemo "ne-je", včasih tudi grobe, je to osvobajajoče. Kajti čisto vsak od potrebuje "ja", potrebuje sprejetost.

Sprejetost pomaga, da tudi mi postajamo kristjani jasnosti in odločnosti, kristjani, ki zmorejo v odnos z Bogom in z ljudmi vstopati z "ja", z odprtostjo, s sprejemanjem drugega.

Kristjan je ustvarjen za "ja". Ker je mesto, ki stoji na gori in se zato ne more skriti.
Biti kristjan, kar postanemo potem, ko nad nami Bog izreče en velik "ja", pomeni avtomatsko postati luč, sol, mesto na gori. Tisti, ki je poslan zato, da sije.

Biti kristjan, pomeni biti na očeh, včasih opreznih očeh sveta. Ne da se skriti. Mesto na gori.

In sol. Ki je sol in ne" pašta". Če torej izgubi svoj okus in poskuša biti pašta zato, da bi bolj spadala v okolje, je za vreč proč. Ker sol ni namenjena temu, da je kakor večinska hrana. Poslana je zato, da da okus. Tega pa lahko da samo, če ohrani svojo identiteto jasnosti. "Ja" in "ne".

Napačen je torej napor, da bi postali kristjani, ki bi ne delali "problemov", ki bi ne izstopali in ki bi v vsem spominjali na druge, jim bili podobni ... To nismo mi!

Bela majica je lahko samo bela in ne more biti črna. Lahko poskuša postati črna, vendar bo še vedno le umazana bela majica.

Upajmo si torej biti kristjani z okusom!





Ni komentarjev:

Objavite komentar