sreda, 25. marec 2020

Sprejeti

Gospodovo oznanjenje

Danes bi se rada ustavila pri drži angela Gabrijela in Marije.
Oba sta v drži sprejemanja. Udeležena sta v veliko dogajanje, vendar ostajata poslana in sprejemajoča. Glavna oseba vsega dogajanja je torej nekdo Drug.

Tisti čas je bil angel Gabrijel od Boga poslan v galilejsko mesto ...
Od Boga je bil poslan. Ni se sam poslal, ampak je poslušal in izpolnil. Pomeni, da je pred Bogom znal ostajati osvobojen sebe in zato pokoren. Ko je prejel poslanstvo, ga je tako v vsej svobodi in polnosti lahko tudi izpolnil.

Odšel je v Nazaret k Mariji in ji prinesel Besedo. Ne svojo, ampak od Boga, polno milosti in resnice. Ponovna popolna svoboda, kajti samo kdor je svoboden od sebe, zmore biti pokoren ter prinašati Besedo življenja.
K Mariji angel vstopi, kar pomeni, da ne vdre, ampak nežno pristopi in pozdravi: "Pozdravljena, milosti polna". Bil je poln spoštovanja in nežnosti ter Marijo ogovoril kot nekoga, ki je polna Milosti.

Ob tem razmišljam, kako lepo bi bilo, če bi tudi mi drug drugega znali srečevati in pozdravljati v zavesti, da je vsak od nas noseč s Svetim Duhom, da smo v Sinu, saj se v vsakem od nas pretaka njegova Kri. Kako drugačna bi bila naša srečanja.

Nato angel Mariji pove, naj se ne boji. Oznani ji, kako se bo preko njenega življenja zgodilo nekaj velikega; po njej se bo rodil Sin Najvišjega, čigar kraljestvu ne bo konca, toda ponovno bo Sveti Duh tisti, ki bo glavni akter. On jo bo obsenčil, On prišel nadnjo, Marija pa je poklicana to Sveto le sprejeti.

Tako angel kakor Marija sta torej v drži sprejemanja Tistega, ki je prvi! Oba sta se dala vsa na razpolago, oba postaneta noseča z Besedo, ki ju pošilja. V svoje besede sprejmeta Besedo in tako postaneta prostor veselja za cel svet.

Vsem nam je ta Beseda oznanjena! Poklicani smo jo le sprejeti, donositi in nato podarjati - rojevati drug drugemu. Ob tem je potrebna tako drža Marije, ki sprejme presenečenje novosti, kakor angela Gabrijela, ki je poslan, da drugemu oznani lepoto te novosti.

Oba sta to veliko skrivnost znala ohranjati v tihoti srca in jo premišljevati. Marija ostaja v notranjem obiskanem svetišču lastnega telesa, angel se potem, ko opravi svoje poslanstvo, vrne k Bogu. Središče obeh je torej v Bogu in ne v samem sebi ali v kakem drugem ustvarjenem bitju. Oba znata počivati v zrenju in poslušanju Gospoda, oba znata biti svobodna samega sebe in dati vse svoje bitje na razpolago Gospodovim načrtom.

Naj bo tudi naše težišče in jedro vsega Odnos, iz katerega vsak dan, kakor angel Gabrijel, odhajajmo k drugim, v skrita mesteca, v obveznosti, ki nas čakajo, v novosti, ki so pred nami, ob tem pa odhajajmo z zavestjo poslanih. Poslanih, da vsak na svoj način prinašamo in nosimo Besedo, nato pa se ponovno vrnimo in spočijmo v Njem.



Ni komentarjev:

Objavite komentar