ponedeljek, 16. marec 2020

Zdravilo poslušnosti

Ponedeljek 3. postnega tedna

Danes beseda govori o posebni bolezni, ki je arogantnost, občutek vsemogočnosti in naša trma.
V prvem berilu srečamo Naamana, vojskovodja aramskega kralja, ki je pri svojem gospodu ugleden in spoštovan mož, vendar gobav. Njegova gobavost je predvsem v njegovi vzvišenosti in miselnosti, da je popek sveta. Izdaja ga namreč njegova arogantna drža do preroka Elizeja, ki se na Naamanovo veliko in srdito ogročenje ne ustopi predenj, ne položi roke na njegove rane in ga ne postavi v središče, temveč mu po drugem pošlje le preprosto sporočilo: "Pojdi in se umij sedemkrat v Jordanu in boš spet zdrav in čist!"

Biti zdrav je namreč ravno v svobodi poslušnosti! Nekaj, kar je Naaman po vseh uspehih izgubil. Njega so morali poslušati drugi, sam pa je na to pozabil. Zato je del ozdravljenja prav poslušnost nečesa, česar ni razumel. Srdito je odhajal in šele na prigovarjanje tistih, ki so ga ljubili, umrl svoji svojo trmi ter se ponižno potopil v Jordan. Ponižna poslušnost ga je torej ozdravila!

Podobno držo srečamo tudi v evangeliju. Judje v Nazaretu so se prevzeli nad mislijo, da so središče sveta. Tudi oni se razsrdijo, ko si Jezus drzne pokazati širše in pove, da je Božje usmiljenje in odrešenje za vse. Še več, da je za tiste, ki so ponižni in sprejemajoči, četudi so to tujci. Oni pa, ki jim je bilo odrešenje prvo namenjeno, so postali rigidni in samovšečni. Gobavi torej ...

Jezusa tako odpeljejo na rob hriba, na katerem je bilo njih mesto sezidano, da bi ga pahnili v prepad. Človek si je torej sezidal mesto na gori, Boga pa hoče vreči v prepad, ker ta Bog ni po njegovi zamisli.

V obeh primerih srečamo jezo starega in trmastega človeka, ki je v središče vsega postavil samega sebe ter s svojo arogantnostjo utišal toliko obiskov Boga. Toda Milost ostaja ponižno tiha. Na razpolago tistim, ki so se pripravljeni odpovedati trmi in jo ponižno sprejeti.

Kajti ona gre po sredi med nami - in odhaja od tam, kjer zanjo ni prostora, rešuje in ozdravlja pa povsod, kjer najde poslušno in ponižno srce.

Da bi ga v teh dneh le našel tudi pri nas, ko smo naprošeni k ponižni poslušnosti preprostih navodil, ki rešujejo življenja!! Za Naamana je bila rešitev in ozdravljenje v preprostem navodilu, naj se sedemkrat potopi v Jordan, za nas pa preprost: "Ostani doma".



Ni komentarjev:

Objavite komentar