petek, 5. september 2014

Novost, ki "žuli"


Petek 22. navadnega tedna


Sodba, sojenja, obsojanja ... kako dobri smo v tem. Pravi specialisti. Vedno vidimo globlje in vedno nekaj dovolj boli, da moramo govoriti o drugem. Vedno nas na drugem nekaj "zažuli". Ampak to, da nas drugi "žuli", je dobro. Ker takrat lahko ogromno izvemo o sebi!

Ni zastonj, da sv. Pavel ponavlja, naj ničesar ne sodimo pred časom. Da je Bog tisti, ki edini vidi v temo in razodeva resnico. Tudi resnico vsakega srca posebej. Zato se tudi Pavel sam ne boji sodbe drugih ljudi.Ker ve, komu odgovarja in na koga se je naslonilo njegovo srce. Zato je vsakič, ko nas drugi "zmoti", modro stopiti še globlje vase in ne v drugega.

Enako sporočilo tudi v evangeliju. Farizeji in pismouki, ki se ukvarjajo zgolj z Jezusovimi učenci. Ker so sami ostali brez vsebine, ker se je težko poglobiti vase in se ob drugem nekaj novega naučiti o sebi, se kaj vprašati, je potrebno svoje moči usmeriti k sosedom.
»Zakaj se Janezovi učenci pogostoma postijo in opravljajo molitve, kakor tudi učenci farizejev, tvoji pa jedó in pijejo?«

Sami so izgubili vsebino svojega posta. Ostali so jim zgolj goli predpisi in običaji, brez njihovega srca. Ko vidijo na drugi strani vesele in nasmejane Jezusove učence, sproščene in oblečene v novost, se njihovo lastno početje res zazdi absurd.
A prav tam, ko bi se morali ustaviti pri sebi in se vprašati, kje so se oni izgubili v svojih navadah, ne vzdržijo in se premaknejo raje ven iz sebe k svatom, ki jih res "žulijo", saj živijo kot tisti, ki vedo, kje je njihovo središče, njihov Ženin, smisel vsega početja.

Vedno novost "prisili" vse, kar je staro in utečeno, da se ponovno poišče. Vsaka novost razburka in vznemiri stalne vode. In res je, vsak, ki se je preveč zakopal in navadil svojih običajev, svojih navad ali pa svojega mišljenja, okuša veliko nelagodja ob vsaki novosti.
Dve možnosti sta. Lahko se ji pusti nagovoriti in celo preoblikovati ali pa ostane zaprt v svojem. V slednjem primeru je tako potrebno obsoditi vsako najmanjšo spremembo: "Starina je boljša."

O da bi bili v naši Cerkvi odprti za novosti Svetega Duha, za nove mehove in nove obleke mišljenja!



Ni komentarjev:

Objavite komentar