četrtek, 10. julij 2014

Čas je iskati Gospoda

za sredo 8.7.2014

"Čas je iskati Gospoda" ...pravi danes prerok Ozej, poslan, da nezvestemu Izraelu sporoča Gospodove besede. Izrael je nenehno odstopal od Gospoda, nenehno delal po svoje in skušal biti pametnejši od Boga.
In mi smo potomci tega izvoljenega ljudstva, ki se vse do danes ni znebilo svoje nezvestobe Gospodu.
Še vedno aktualen prerok torej spoduja in kliče: "Čas je iskati Gospoda!"

Danes je ta čas, ne včeraj in ne jutri, ampak danes. Bog pozna samo danes, samo v tem realnem trenutku lahko deluje ali pa naleti na nevero, zaradi katere že v tistem času ni mogel narediti mnogih velikih Božjih del.

Naša vera so torej vrata za prihod Gospoda. Večkrat na dan nas obišče, na ralične načine in tako, kot najmanj pričakujemo. A te Gospodove obiske zmorejo videti le duhovne oči.

Obiskuje nas, da bi nam pokazal svojo ljubečo navzočnost, da bi se navadili na Njegovo nenehno prisotnost v našem vsakdanu, da bi bili z Njim in bi nas lahko poslal (prim. Mr 3, 14).

In poklical je svojih dvanajst učencev ter jim dal oblast izganjati nečiste duhove in ozdravljati vsaktere bolezni in vsaktere slabosti. Imena dvanajstih apostolov pa so ta: prvi Simon, ki se imenuje Peter, in njegov brat Andrej; Jakob, Zebedejev sin in njegov brat Janez; Filip in Bartolomej; Tomaž in cestninar Matej; Jakob, Alfejev sin, in Tadej; Simon Gorečnik in Juda Iškarijot, tisti, ki ga je tudi izdal.

Jezus vsakega od nas pokliče po imenu, čisto osebno, ker ima tudi za vsakega od nas čisto osebno poslanstvo. Velika naloga vsakega je torej, da postane razpoložjiv in vodljiv Glasu, tudi takrat ali zlasti takrat, ko glava ne razume. Med vsemi temi imeni je namreš zapisano tudi moje in tvoje ime. Drugih Jezus danes nima. Samo nas ima. Da bi nas pritegnil v svoje občestvo in nato pošiljal v ta svet.

Ena prvih stvari, ki jih Jezus podari svojim učencem, je oblast izganjati nečiste duhove. To bi lahko prevedli v oblast, ki jo danes v moči krsta, torej v moči Svetega Duha daje vsakemu kristjanu. Moč in oblast, da premagamo vsako laž, vsako misel in navdih, ki prihaja od očeta laži, vsako besedo in držo, ki ubija, mori, jemlje pogum. Daje nam daje moč, da smo močnejši od kateregakoli težkega spomina, ki hoče ponovno in ponovno odpreti rane. Daje nam moč, da ločujemo med Besedo Duha in besedo laži, ki se prikazuje v bleščečih barvah.
In daje nam moč, da izberemo in živimo po prvi.

Prepoznavati Resnico in ji slediti, pomeni premagati marsikatero slabost in bolezen. Kristus nas je za to usposobil. Da bi bili svobodi in pustili, da v nas zaživi nebeško kraljestvo, ki smo ga poklicani prinašati. Prinesemo ga pa edino tako, da ga najprej živimo v sebi, da najprej v sebi pripravimo prostor za Milost.

Učence je precej usmeril, povedal jim je, h koma naj gredo, h komu pa ne. V množici obveznosti smo večkrat zgubljeni in brez kompasa, brez pomembnostne lestvice. Jezus nas ponovno spomni, da je potrebno postaviti prioritete. Glavne stvari, ki jih sicer radi spregledamo, ker ne vpijejo, a so kljub temu življenjsko pomembne. In kako lepo bi bilo, če bi vsak dan med te nujne stvari dali tudi nekaj minut molka in tišine ob poslušanju Besede. Nekaj časa zato,da bi bili samo z Njim. Kajti samo iz tega druženja se lahko zgodi resnično poslanstvo in delovanje, ki ne gre v prazno.







Ni komentarjev:

Objavite komentar