sreda, 9. april 2014

Kaj je svoboda?

Dan 3,-14-20.24-25.28
Jn 8, 31-42

Zdi se, da sta naš pojem svobode in Božji pojem svobode precej drugačna.
Takrat, ko se mi pojmujemo svobodne, Jezus misli drugače. Zanimivo.

Svoboda je vsaj pri "bližnjih" kristjanih pogosto lahko zamenjana s pravovernostjo. Mislimo, da smo svobodni in torej na pravi poti, ker smo verni. Mislimo, da imamo Boga za očeta in da nismo nikomur sužnji. A Jezus je debato s področja svobode "udaril" prav z Judi, ki so verovali vanj, s tistimi, ki so se imeli za verne. Jezus nam torej ima nekaj za povedat.

V svojih besedah je preprost in jasen. Ve, da bi želeli biti svobodni, pa tega ne moremo doseči sami. Mi pa se trudimo in naprezamo, a nehote še bolj postajamo sužnji samih sebe, pričakovanj drugih in pritiska, da bomo dobro izpadli. Ne gre nam najboljše. Kakorkoli se obrnemo, se nekam ujamemo.

Obstaja torej samo ena pot do resnične svobode. Sin.
Samo On nas lahko resnično osvobodi.

To pa lahko stori takrat, ko tudi mi njemu pustimo svobodo Boga, mu dopustimo, da je Bog. In tu so nam trije pogumni mladeniči čudovit zgled.
Sredi pritiskov in napetosti, sredi zunanjih oklepov, so zmogli ohraniti notranjo svobodo srca. Zmogli so se odločiti skladno s seboj, zmogli so izbrati dobro.
Zavedali so se, da jih Gospod lahko reši, a kar je najlepše je to, da so tudi oni sami Bogu dovolili svobodo. Dopustili so možnost, da morda ne bo rešil njihovih življenj in vendar so vedeli, kaj morajo storiti sami. Samo človek, ki je svoboden, tudi drugemu dovoljuje svobodo.

Pustiti, da nas Sin osvobodi, pomeni da smo lahko notranje svobodni tudi v nemogočih zunanjih razmerah. Tudi tam, ko nas stiskajo in omejujejo, grozijo in ustrahujejo. Možno je biti svoboden znotraj "razbeljene peči", ki nam jo lahko pripravi okolica, kultura ali celo najbližji. Da se biti svoboden, ko se v to situacijo spusti Boga.
On je tisti, ki mladeniče razveže in skupaj z njimi svobodno in prosto hodi znotraj okvirov, ki so jim jih nasilno vrinili drugi.
To je veličina in lepota notranje svobode, v katero nas vabi Jezus. Vabi nas v resnico, da je moč svobode prav v notranjosti srca, še več, da je moč svobode v tem, da sprejmemo Sina, ki razvezuje in iz vsakršne, še tako "razbeljene" situacije pripravi prostor za polno življenje.

Če vas torej Sin osvobodi, boste zares svobodni!



Ni komentarjev:

Objavite komentar