sreda, 5. marec 2014

Pepelnica

Jl 2,12-18
Ps 51
2 Kor 5,20-21;6,1-2
Mt 6,1-6.16-18

Na skrivnem

Tam, kjer ni množic in ni drugih pogledov. Tam nas vabi Bog - v naše srce, v notranjo sobico, kjer si včasih niti sami pred sabo ne upamo biti iskreni. Tam, kamor ne želimo povabiti drugih, ker nas je česa strah in končno tudi tam, od koder pogosto zbežimo ven, v množice, kjer se lahko dokazujemo in prejemamo aplavze. Vsi smo nagnjeni k temu.

Da bi dobra dela opravljali pred ljudmi, da bi dajali miloščino in trobili pred seboj, vse zato, da bi nas ljudje hvalili. A povem vam, prejeli so svoje plačilo.

Še dobro, da katolištvo ni moderna in priljubljena vera, sicer bi zagotovo mnogi hiteli v prve vrste, molili po ulicah in se postili na očiten način. Za pohvalo ljudi. A čtudi naša vera ni "in", še ne pomeni, da smo se osvobodili razkazovanja. Nismo se, le osredotočili smo se na vidna dobra dela, na vidna mesta, na vidne položaje, na procesije in slovesnosti z imenitnimi mesti in gosti.

Bog pa nas vabi v notranji prstor duše, tam, na skrivno. Kamor vidi samo On. Tam odpadejo nalepke, tam ostanemo to, kar resnično smo. In kako pogosto se tega ustrašimo. Pozabljamo pa, da nas točno tam, v najranljivejšem delu nas samih čaka ljubeč pogled. Nekdo, ki čaka ...milosrčni Nekdo. Bog z milim srcem. V tem pa ni več razloga za strah.

Jezus nam podaja tri stebre pomoči: post, molitev, miloščino. 

Post - vaja v uravnoteženosti. Na vseh področjih.
Katero področje je letos potrebno "obdelati", pa se je smiselno pogovoriti z Bogom. Tam, na skrivnem.
Odkriti, kje so tisti hribi in doline, ki imajo prevelik razpon. "Hribi", ki preveč štrčijo, "doline", ki so pregloboke. Res, kateri so moji "hribi" pretiravanja - v eno ali drugo smer in katere so moje "doline" čustev, ki me zasedejo, odpeljejo in so pretirana, pregloboka za dano situacijo.

Molitev - pogovor z Bogom. Iskren, pristen, na skrivnem ... In pogovor, ki vključuje tudi poslušanje Besede, ki je namenjena meni osebno.

Miloščina - pozornost do soljudi. Poprava in zazidava odnosov. Pretrgati svoja srca. Pretrgati srca, da bi postala mehka in ne betonska, občutljiva za stisko drugega in ne zaslepljena v svoji lastni bolečini.

»Ob času milosti sem te uslišal in na dan rešitve sem ti pomagal. Glejte, zdaj je čas milosti, glejte, zdaj je dan rešitve!"
 Božja milost je obljubljena. Čas je, da se teh 40 dni vadimo v uglaševanju svojega življenja na Glas Boga. Da odstranimo ovire, ki mu preprečujejo, da bi v nas in po nas deloval. Da se vsi, od dojenčkov, starčkov, do nevest in ženinov odločijo za sočutje. Do sebe in do drugega. To je največja miloščina.

O ja, veliko imamo za "naštelati" v tem postu. Se na mnogih mestih spreobrniti in verovati evangeliju. Da bi odkrili resnično veselje.




Ni komentarjev:

Objavite komentar