sreda, 26. februar 2014

Načrtovano!

Jak 4,13-17
Mr 9, 38-40

No, vi, ki pravite: »Danes ali jutri odpotujemo v to in to mesto in preživimo tam eno leto in bomo kupčevali ter dobiček delali« – ki pa niti ne veste, kaj bo jutri – kakšno je vendar vaše življenje?

Besede, ki kar stresejo. Ker zadanejo v živo. Kolikokrat vnaprej načrtujemo in planiramo svoje življenje, izdelamo svoj življenjski plan in malodane Bogu določimo celo koliko dolgo naj živimo. In kje. In s kom. In kako. Zraven pa še dodamo, kaj vse potrebujemo.




Koliko matranja, koliko skrbi in kakšna odgovornost!
Nenehno preračunavati svoje življenje, da bi se izšlo. A največkrat ne znamo modro preživeti niti današnjega dneva. Bog pa je zaljubljen v DANES. Ne v včeraj in ne jutri, ampak v danes. Danes želi ostati v naši hiši, danes želi, da v polnosti zaupamo Njemu, ki skrbi za ptice neba in lilije na polju.Koliko bolj torej za nas! To je njegova obljuba.

Zaupati v Boga in svoj korak naravnati na njegovega, pomeni Bogu dovoliti, da to svojo obljubo tudi izpolni. Morda pa je prav to zaupanje v Boga tisto največje dobro delo, tisti čudež, o katerem govori Jezus v evangeliju! Biti z Jezusom. In ne proti Njemu.

In kjerkoli se najde človek, ki v ponižnosti prisluhne svoji notranjosti, Božjemu glasu in globoki resnici, opravlja velika dela v Jezusovem imenu. Tudi če je t.i."ateist". Ker sledi glasu svoje vesti in priznava, da ni  središče sveta. Velika modrost in malokdo jo najde.

Ob današnji Besedi postanejo vsi naši skrbno izdelani načrti za eno ali več let naprej, kakor dim, ki se za malo časa pokaže in bohoti, nato pa izpuhti. Kakor izpuhti občutek varnosti, ki ga načrtovanje in kontrola stvari obljubljata, a ne izpolnita.
Saj vendar res ne vemo niti, kaj bo jutri! Kako bi si potem sami zagotovili varnost, kako bi lahko osvobodili in rešili sami sebe?

Nihče ne more osvoboditi sam sebe,
ne more plačati Bogu cene za svojo rešitev,

preveč stane osvoboditev duše, 
nikdar ni dovolj premoženja.

Vsela novica pa je, da je Bog to za nas že storil! Nas osvobodil, nam dal samega sebe. In On edini lahko objubo po varnosti tudi izpolni.


Biti z Njim je torej veliko dobro delo. Take ljudji je lepo videti, ker so čudež že sami po sebi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar